subota, oktobar 21, 2017

Saša Mašić...

Od 2000. godine aktivno radi u nevladinim organizacijama Roma Bosne i Hercegovine, a te iste godine izabranje kao Predsjednik Udruženja Roma „ Romi Gradiške“.
2001. godine izabran je za clana Vijeca Bosne i Hercegovine, i  za zamjenika  predsjednika Vijeca Roma Bosne i Hercegovine.
2002. godine postaje clan Odbora za Rome pri Vijecu Ministara Bosne i Hercegovine.
2003. godine osniva Savez NVO Roma RS kao krovnu organizaciju za sva romska udruženja na podrucju Republike Srpske.
2008.godine imenovan za predsjednika Odbora za Rome pri Vijecu ministara Bosne i Hercegovine.

U svom radu  u okviru Udruženja Roma „ Gadiška, implementirao je više projekata od kojih su „Kultura i tradicija Roma“, „ Kurs šivenja i krojenja“, „Igrom i plesom do naših prava“ finansirani od strane FOD SOROŠ BIH.
Sa Karitasom iz Njemacke implementirao je projekat sanacije 26 romskih kuca na podrucju opštine Bosanska Gradiška u preiodu od 2000-2004 godine, te projekte nabavke ogrevnog drveta za Rome na podrucju opštine, kao i benificiranje placanja utroška elektricne energioje za rome na podrucju Opštine

Sa Švicarskom agencijom za razvoj, SDC, implementirao projekat  „ Vaš glas za vaše dobro“, kroz koji su animirani predstavnici romske manjine da se kandiduju za lokalne izbore, kao i stanovništvo da izade na izbore i glasaju za svoje predstavnike.
U okviru rada Vijeca Roma  Bosne i Hercegovine, , te Odbora za Rome pri Vijecu Ministara Bosne i Hercegovine, daje puni doprinos u jacanju saradnje na nivou zajednica Roma Bosne i Hercegovine, te institucija vlasti u Bosni i Hercegovinina svim nivoima, takoder daje  svoj puni doprinos u zagovaranju izmjena zakonske regulative u cilju ostvarenja i zaštite ljudskih prava Nacionalnie manjine Roma u Bosni i Hercegovini, jedan je od aktera izrade Akcionih planova za rješavanje problema Roma iz oblasti stanovanja, zapošljavanja, obrazovanja i zdravstvene zaštite, a ucešcem na seminarima, konferencijama, radionicama i okruglim stolovima u Regiji takoder daje ogroman doprinos razvoju romske zajednice.

Kreator  je i osnivac Saveza nevladinih organizacija Roma Republike Srpske, ciji je i predsjednik. U okviru Saveza NVO Roma RS implementirao je brojne projekte od kojih je najznacajniji „ Centar za podršu, informisanje i zajednicko djelovanje romskih NVO RS“, finansiran od strane FOD SOROŠ BIH, koji je implementiran 2 puta po 6 mjeseci,jedn put na godinu dana i cija implementacija se nastavlja za narednih godinu dana.

Saša Mašić

Predsjednik Saveza NVO Roma RS
Rođen:
03.07.1953. godine, Gradiška
Obrazovanje: Završena Srednja tehnicka škola
Jezici: Romski i Srpskohrvatski
Adresa: Brezik-laminci, 155, 78400, Bosanska Gradiška, Bosna i Hercegovina
Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Posjete

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterToday9
mod_vvisit_counterYesterday67
mod_vvisit_counterThis week310
mod_vvisit_counterLast week247
mod_vvisit_counterThis month871
mod_vvisit_counterLast month1361
mod_vvisit_counterAll days74915

Online Now: 1
Your IP: 54.166.232.243
,
Today: oktobar 21, 2017

Ko je na mreži: 35 gostiju i nema prijavljenih članova

Poslednje novosti

  • 1
  • 2

Počela izgradnja kuća za najugroženije

Do kraja ove godine u Kostajnici je planirana izgradnja šest individualnih stambenih objekata za socijalno najugroženije romske porodice. Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Bosne i Hercegovine u saradnji sa Romskim informativnim centrom (RIC), investitor je izgradnje još tri kuće... Procitaj više

Gradiška: Vlast zaboravila Rome

 Gradiška je opština sa jednom od najmnogbrojnijih romskih zajednica u Bosni i Hercegovini. Iako aktivni učesnici, društvenog i političkog života u ovoj lokalnoj zajednici gradiški Romi imaju mnogo razloga za nezadovoljstvo svojim položajem, ali posebno načinom na koji se lokalna... Procitaj više

Kratko o nama

Savez NVO Roma RS  je nevladina organizacija u koju se udružuju romske organizacije sa teritorije Republike Srpske radi potpunijeg ostvarivanja i zaštite interesa Roma... Pročitaj više